Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Strafzaken

11

okt
2019

In Juridisch advies
Strafzaken
Veelgestelde vragen

By K. Canatan

Hoe gaat een verhoor bij de politie?

On 11, okt 2019 | In Juridisch advies, Strafzaken, Veelgestelde vragen | By K. Canatan

Als u wordt verhoord door de politie dan heeft dat uiteraard een reden. Dat kan zijn omdat u als getuige bent aangemerkt, maar ook als verdachte. Dit blog gaat over hoe een verhoor bij de politie verloopt. In de meeste gevallen ontvangt u voorafgaand aan het verhoor een brief met een uitnodiging voor het verhoor. Soms staat daar ook in waarvan u wordt verdacht en of de politie van plan is om u aan te houden. Het kan ook zijn dat u verhoord wordt nadat u al door de politie bent aangehouden.

Read more…

12

mei
2019

In Juridisch advies
Strafzaken
Veelgestelde vragen

By M. Berndsen

Welke straf staat er op hacken?

On 12, mei 2019 | In Juridisch advies, Strafzaken, Veelgestelde vragen | By M. Berndsen

Hacken kan op verschillende manieren plaatsvinden. Iemand die zich zonder toestemming toegang verschaft tot andermans computer, account of netwerk maakt zich in principe schuldig aan computervredebreuk (art. 138ab Sr). Dat geldt niet alleen voor het op ingewikkelde wijze kraken van andermans computer. Ook bijvoorbeeld het stiekem inloggen op een e-mailaccount of Instagram van een ander is een strafbaar feit. Daarnaast zijn er diverse andere strafbepalingen, bijvoorbeeld over het vernietigen van andermans gegevens, het plegen van verstikkingsaanvallen – (D)DoS-attacks – en heling van computergegevens.

Read more…

24

apr
2019

In Strafzaken

By M. Berndsen

Ethisch hacken en het strafrecht

On 24, apr 2019 | In Strafzaken | By M. Berndsen

Bij hacken wordt vaak gedacht aan het binnendringen van systemen met kwade bedoelingen. Die vorm van hacken is zonder meer strafbaar. Daarnaast bestaat echter ook hacken met een nobele doelstelling, het zogenaamde ethisch hacken. Dit wordt ook wel white hat hacking genoemd, waar kwaadaardige hackers een black hat krijgen toebedeeld.

Ethische hackers vinden kwetsbaarheden in netwerken en systemen en onderscheiden zich door hiervan geen misbruik te maken, maar kwetsbaarheden direct te melden aan de beheerder van het systeem. Zo kan het lek worden gedicht en is het betreffende systeem beter beveiligd.

Bijvoorbeeld signaleren dat een database via een formulier op een website vatbaar is voor SQL-injecties kan vallen onder white hat hacking. Andere handelingen vallen buiten het bestek van ethisch hacken, zoals het uitvoeren een DDoS-aanval of het bruteforcen van een systeem om toegang te krijgen.

Read more…

10

mrt
2019

In Strafzaken

By F.P. Slewe

Wet Computercriminaliteit III

On 10, mrt 2019 | In Strafzaken | By F.P. Slewe

Op 1 maart 2019 is de wet Computercriminaliteit III in werking getreden. Deze wet beoogt het juridische instrumentarium voor de opsporing en vervolging van computercriminaliteit te versterken.

Read more…

06

okt
2018

In Strafzaken

By F.P. Slewe

Wet bronbescherming in strafzaken

On 06, okt 2018 | In Strafzaken | By F.P. Slewe

Op 1 oktober 2018 is de wet bronbescherming in strafzaken (Staatsblad 2018, 264) in werking getreden. Deze wet kent aan journalisten en publicisten een beperkt verschoningsrecht toe. Voorts verbindt de wet striktere regels aan het toepassen van dwangmiddelen tegen journalisten en publicisten in een strafrechtelijk onderzoek.
Read more…