Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Strafzaken

09

mrt
2020

In Strafzaken

Door - M. Berndsen

Mag de politie mijn smartphone uitlezen?

On 09, mrt 2020 | In Strafzaken | Door - M. Berndsen

“Bij mijn aanhouding heeft de politie mijn smartphone in beslag genomen. Nu wil de politie toegang tot mijn smartphone om deze te doorzoeken of uit te lezen. Mag dat zomaar?”

Dit is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt, niet alleen in cybercrimezaken. In allerlei strafzaken komt het voor dat de recherche toegang wil tot de smartphone om daarin te zoeken naar foto’s, contacten, locatiegegevens, Whatsappberichten, sms’jes et cetera. In het kader van het onderzoek is de politie bevoegd een smartphone in beslag te nemen. Omdat de inhoud van moderne telefoons meestal versleuteld is, kan de politie de smartphone vaak niet zomaar ontgrendelen.

Toegang tot de smartphone
Als de telefoon beveiligd is met een toegangscode, zal de politie eerst vragen of u de code vrijwillig wilt geven. Het is belangrijk om te beseffen dat u daartoe niet verplicht bent. Als u de code niet wilt geven, wordt soms gedaan alsof dat vreemd is. “Als u niets te verbergen heeft, kunt u de code toch gewoon geven?” Hierdoor hoeft u zich niet te laten beïnvloeden. Met name smartphones staan vol met privéinformatie zoals foto’s, berichten en internetgeschiedenis, dus ook als u niets te verbergen heeft staat het u vanzelfsprekend vrij om de code niet te geven. De politie mag u niet zomaar dwingen de code af te geven.

Wel mag de politie vervolgens zelf proberen toegang te krijgen tot de telefoon. Soms lukt dit door enkele pogingen te doen de code te raden. Zo gebruiken bijvoorbeeld veel mensen hun geboortejaar of een variant daarop. Ook kan men proberen de telefoon te ‘kraken’ door deze aan te sluiten op speciale software. Dit lukt echter lang niet altijd. Met name als de telefoon de laatste updates heeft gehad, valt het niet mee deze te kraken.

In zaken die de politie belangrijk genoeg vindt, kan de politie ook kiezen om fysieke dwang te gebruiken. Omdat veel moderne telefoons gebruik maken van biometrische toegang (zoals vingeradruk, gezicht- en irisscan) kan de politie proberen via deze weg de telefoon te ontgrendelen. Dan kan de telefoon voor uw gezicht worden gehouden, of de politie drukt met uw duim op de ontgrendelknop. Deze gang van zaken is tot nu toe door de rechtbanken toegestaan. De gerechtshoven en de Hoge Raad moeten zich hier nog over uitlaten, maar de verwachting is dat deze methode toegestaan blijft.

Sommige personen maken omwille van hun privacy dan ook geen gebruik van zulke biometrische toegang. Hoewel toegang via de vingerafdruk op het eerste gezicht juist veilig lijkt – vingerafdrukken zijn uniek – kunnen politie en anderen wel makkelijker toegang krijgen tot de telefoon. Sommige mensen maken gebruik van een toetscombinatie waarmee de biometrische toegang in een handomdraai tijdelijk kan worden uitgeschakeld.

Gebruik in uw strafzaak
Als de politie eenmaal toegang heeft tot uw smartphone, dan zal deze worden doorzocht. Dit kan handmatig (door specifieke foto’s te zoeken en te bekijken, of de belgeschiedenis), maar kan ook geautomatiseerd plaatsvinden. Dan wordt de telefoon uitgelezen met speciale software en komt alle informatie in een extractierapport terecht. Ook kan dan digitaal worden gezocht op bepaalde zoektermen. Als op deze manier bewijs wordt gevonden, is vervolgens de vraag of dit in uw strafzaak mag worden gebruikt.

Als het onderzoek in de smartphone wat uitgebreider is dan een snelle blik, geldt als eis dat toestemming is gegeven door de officier van justitie of rechter-commissaris. Als die toestemming niet is gegeven, kan sprake zijn van onrechtmatig onderzoek. Uw advocaat kan hierop verweer voeren om te proberen de rechter gevolgen te laten verbinden aan de onrechtmatigheid.

Kortom: de politie mag een telefoon in beslag nemen, maar u hoeft als verdachte nooit zelf de code te geven. Wel kan de politie proberen met fysieke dwang toegang te krijgen via biometrische toegang, zoals de vingerafdruk of Face-ID. Als op last van de officier van justitie of rechter-commissaris eenmaal toegang is verkregen tot de smartphone, mag de inhoud in beginsel als bewijs worden gebruikt.

Als uw smartphone in beslag is genomen en doorzocht is of gaat worden, kunt u altijd contact met ons opnemen voor bijstand in uw strafzaak.

4.4/5 - (12 stemmen)

Tags | , , , ,

Call Now Button