Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Veelgestelde vragen

02

jan
2020

In Veelgestelde vragen

Door: Tom Gijsberts

Hoe lang kan iemand in afwachting van de strafzaak worden vastgehouden?

On 02, jan 2020 | In Veelgestelde vragen | Door: Tom Gijsberts

Veel mensen bellen ons met de vraag hoe lang de politie hen of een dierbare na de aanhouding mag vasthouden.

Als de aangehouden verdachte op het politiebureau aankomt, bepaalt de hulpofficier van justitie dat hij op het politiebureau wordt opgehouden voor onderzoek, of dat hij wordt vrijgelaten. Als de verdachte moet blijven, kan dat in de meeste gevallen voor een termijn van negen uur. Binnen die termijn wordt de verdachte door de politie gehoord. De uren tussen middernacht en negen uur in de ochtend tellen niet mee. Dit eerste deel kan dus maximaal 18 uur duren.

Lees verder…

11

okt
2019

In Juridisch advies
Strafzaken
Veelgestelde vragen

Door: K. Canatan

Hoe gaat een verhoor bij de politie?

On 11, okt 2019 | In Juridisch advies, Strafzaken, Veelgestelde vragen | Door: K. Canatan

Als u wordt verhoord door de politie dan heeft dat uiteraard een reden. Dat kan zijn omdat u als getuige bent aangemerkt, maar ook als verdachte. Dit blog gaat over hoe een verhoor bij de politie verloopt. In de meeste gevallen ontvangt u voorafgaand aan het verhoor een brief met een uitnodiging voor het verhoor. Soms staat daar ook in waarvan u wordt verdacht en of de politie van plan is om u aan te houden. Het kan ook zijn dat u verhoord wordt nadat u al door de politie bent aangehouden.

Lees verder…

12

mei
2019

In Juridisch advies
Strafzaken
Veelgestelde vragen

Door: M. Berndsen

Welke straf staat er op hacken?

On 12, mei 2019 | In Juridisch advies, Strafzaken, Veelgestelde vragen | Door: M. Berndsen

Hacken kan op verschillende manieren plaatsvinden. Iemand die zich zonder toestemming toegang verschaft tot andermans computer, account of netwerk maakt zich in principe schuldig aan computervredebreuk (art. 138ab Sr). Dat geldt niet alleen voor het op ingewikkelde wijze kraken van andermans computer. Ook bijvoorbeeld het stiekem inloggen op een e-mailaccount of Instagram van een ander is een strafbaar feit. Daarnaast zijn er diverse andere strafbepalingen, bijvoorbeeld over het vernietigen van andermans gegevens, het plegen van verstikkingsaanvallen – (D)DoS-attacks – en heling van computergegevens.

Lees verder…

18

feb
2013

In Veelgestelde vragen

Door: K. Canatan

Waar vind ik een strafrechtadvocaat in Europa?

On 18, feb 2013 | In Veelgestelde vragen | Door: K. Canatan

Het kan zijn dat u een strafrechtadvocaat nodig heeft buiten Nederland, bijvoorbeeld als u of een bekende daar wordt vervolgd. Een Nederlandse advocaat kent immers meestal alleen het Nederlandse recht.

Een strafrechtadvocaat buiten Nederland vinden is niet altijd even eenvoudig. De European Criminal Bar Association heeft een lijst met leden op haar website gepubliceerd. Al zegt de lijst niets over kwaliteit of betrouwbaarheid, de betreffende advocaten dragen in elk geval uit dat zij strafzaken behandelen. De lijst is beperkt tot Europa. Uiteindelijk zult u zelf moeten beoordelen welke advocaat u geschikt lijkt.

U vindt de lijst hier

10

aug
2012

In Veelgestelde vragen

Door: K. Canatan

Wat is een pro-forma zitting?

On 10, aug 2012 | In Veelgestelde vragen | Door: K. Canatan

Een verdachte die na zijn aanhouding in voorlopige hechtenis is gesteld komt in beginsel het recht toe dat zijn zaak uiterlijk binnen 90 dagen nadat de rechtbank zijn gevangenhouding heeft bevolen inhoudelijk wordt behandeld. Wanneer de zaak na het verstrijken van deze termijn nog niet klaar is om inhoudelijk te worden behandeld omdat nog onderzoek moet plaatsvinden, oordeelt de rechtbank (of in hoger beroep het gerechtshof) tijdens een pro forma- zitting over de noodzaak van het voortduren van de voorlopige hechtenis. Soms heeft een pro forma-zitting het karakter van een regiezitting. In dat geval wordt de zitting gebruikt om de verdediging en het openbaar ministerie de gelegenheid te geven om onderzoekswensen kenbaar te maken waarop de rechtbank dan een beslissing kan nemen.

Call Now Button