Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Veelgestelde vragen

02

jan
2020

In Veelgestelde vragen

Door - Tom Gijsberts

Hoe lang kan iemand in afwachting van de strafzaak worden vastgehouden?

On 02, jan 2020 | In Veelgestelde vragen | Door - Tom Gijsberts

Veel mensen bellen ons met de vraag hoe lang de politie hen of een dierbare na de aanhouding mag vasthouden.

Als de aangehouden verdachte op het politiebureau aankomt, bepaalt de hulpofficier van justitie dat hij op het politiebureau wordt opgehouden voor onderzoek, of dat hij wordt vrijgelaten. Als de verdachte moet blijven, kan dat in de meeste gevallen voor een termijn van negen uur. Binnen die termijn wordt de verdachte door de politie gehoord. De uren tussen middernacht en negen uur in de ochtend tellen niet mee. Dit eerste deel kan dus maximaal 18 uur duren.

Als meer onderzoek moet worden verricht, kan de verdachte in verzekering worden gesteld. De inverzekeringstelling duurt maximaal drie dagen. In bijzondere gevallen kan de inverzekeringstelling met maximaal drie dagen worden verlengd.

Als de officier van justitie wil dat een verdachte na de inverzekeringstelling nog langer blijft vastzitten, dan legt hij de zaak voor aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris kan dit alleen bevelen als er op dat moment een stevige verdenking bestaat en er een goede reden is om de verdachte vast te houden (bijvoorbeeld omdat de verdachte anders zou vluchten, of opnieuw strafbare feiten zou plegen). Als er onvoldoende bewijs is of als er geen goede reden is om de verdachte vast te houden, bepaalt de rechter-commissaris dat de verdachte wordt vrijgelaten. Ook als de rechter-commissaris denkt dat de kans groot is dat de verdachte uiteindelijk geen gevangenisstraf zal krijgen of dat die straf korter zal duren dan de tijd die hij al vast zit, laat de rechter-commissaris de verdachte vrij.

Als er wel goede redenen zijn om een verdachte vast te houden, maar de verdachte een groot belang heeft bij vrijlating, kan de rechter-commissaris de verdachte onder voorwaarden vrijlaten. Dit heet schorsing.

De rechter-commissaris kan de verdachte maximaal 14 dagen vasthouden. In dat geval blijft de verdachte meestal niet meer op het politiebureau, maar wordt hij overgebracht naar een huis van bewaring.

Als de officier van justitie wil dat de verdachte na die veertien dagen nog langer blijft vastzitten, vraagt hij aan de raadkamer van de rechtbank om dat te bevelen. Deze raadkamer bestaat uit drie rechters. Ook de raadkamer kijkt of de verdenking sterk genoeg is en of er goede redenen zijn om iemand vast te houden. De raadkamer kan bepalen dat iemand nog eens maximaal 90 dagen blijft vastzitten.

Na die 90 dagen moet de zaak door de rechtbank worden behandeld. Soms is het onderzoek in die 90 dagen nog niet afgerond. In dat geval komt er wel een zitting waarop de rechter oordeelt of de verdachte nog langer moet blijven vastzitten, maar wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Dit noemt men een pro-forma zitting. Als de verdachte op die zitting nog niet wordt vrijgelaten, moet er in ieder geval elke 90 dagen een nieuwe zitting komen, totdat de verdachte is vrijgelaten of is veroordeeld.

Het is vaak in uw voordeel om zo snel mogelijk na de aanhouding of nadat u heeft gehoord dat u langer vast moet blijven zitten contact op te nemen met een advocaat. In dat geval kunt u of een familielid contact opnemen met ons (020-6383606) voor een afspraak met één van onze advocaten.

4.6/5 - (11 stemmen)

Call Now Button