Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Veelgestelde vragen

10

aug
2012

In Veelgestelde vragen

Door - K. Canatan

Wat gebeurt er tijdens de zitting?

On 10, aug 2012 | In Veelgestelde vragen | Door - K. Canatan

Tijdens de inhoudelijke strafzitting wordt de zaak tegen een verdachte behandeld. Dit betekent dat de rechter met de verdachte het dossier doorneemt. De rechter houdt hem of haar voor welk belastend en welk ontlastend bewijs zich in het dossier bevindt en zal de verdachte daarover vragen stellen. De verdachte staat het vrij om daarop antwoord te geven of gebruikt te maken van zijn zwijgrecht. Een verdachte heeft het recht zich door een advocaat naar keuze te laten bijstaan.

Nadat de rechter zich voldoende voorgelicht acht geeft hij de officier van justitie en de verdediging nog de gelegenheid om vragen aan de verdachte te stellen.

Na de behandeling van het dossier zal de rechter zich door de verdachte laten informeren over diens persoonlijke omstandigheden, zoals zijn thuis- en arbeidssituatie. De rechter doet dit zodat hij rekening kan houden met die persoonlijke omstandigheden wanneer hij tot een veroordeling komt en een straf moet bepalen. Een politierechter doet meestal direct uitspraak, een meervoudige kamer meestal pas na uiterlijk 14 dagen.