Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Veelgestelde vragen

09

aug
2012

In Veelgestelde vragen

Door - K. Canatan

Aangehouden en dan?

On 09, aug 2012 | In Veelgestelde vragen | Door - K. Canatan

Na een aanhouding door politie komt er veel op u af. U kunt worden verhoord, inverzekeringgesteld worden, in bewaring gesteld worden en worden gevangengehouden. In al deze gevallen betekent dit vrijheidsbeneming.

De eerste 3 of 6 dagen inverzekeringstelling worden bevolen door justitie. Wel komt u uiterlijk binnen 3 dagen en 15 uur voor een rechter die uw invrijheidstelling kan bevelen. Na de inverzekeringstelling is de beslissing aan rechters of u langer vast mag blijven zitten of vrijkomt.

De bewaring duurt maximaal 14 dagen, maar kan worden gevolgd door maximaal 90 dagen gevangenhouding. Binnen die 90 dagen zal er een openbare zitting moeten volgen. Is het onderzoek in uw zaak dan nog niet afgerond, dan kan dat ook een zogenaamde pro-forma zitting zijn. Ook in dat geval kan de gevangenhouding voortduren. Elke 90 dagen zal er een zitting moeten volgen, tot aan de inhoudelijke behandeling en uitspraak.

Als u bent aangehouden heeft u direct recht op (kosteloze) rechtsbijstand door een advocaat, al vóór het eerste politieverhoor. Doe nooit afstand van dat recht. Deel meteen mee dat u een advocaat van ons kantoor wilt, dan is de politie verplicht om dat door te geven. Uw advocaat kan u informeren, adviseren en bijstaan.