Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Actualiteiten

16

nov
2017

In Actualiteiten

Door - Tom Gijsberts

RSJ: gedetineerde weg uit terroristenafdeling Vught vanwege bedreigingen.

On 16, nov 2017 | In Actualiteiten | Door - Tom Gijsberts

De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde deze week dat een gedetineerde van de terroristenafdeling in Vught mag verlaten omdat zijn veiligheid daar onvoldoende is gewaarborgd.

De gedetineerde had verzocht om te worden overgeplaatst naar een andere inrichting omdat hij op de terroristenafdeling voortdurend door zijn medegedetineerden werd bedreigd op de luchtplaats. Dit verzoek werd afgewezen door de selectiefunctionaris. Nadat de gedetineerde beroep had ingesteld tegen deze afwijzing oordeelde de beroepscommissie dat vast is komen te staan dat hij tijdens zijn detentie op de terroristenafdeling ernstig is bedreigd. De beroepscommissie heeft ook de luchtplaats van de terroristenafdeling geïnspecteerd en oordeelde dat het lage hekwerk dat de gedetineerden tijdens het luchten moet scheiden onvoldoende is om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De beroepscommissie oordeelde dat het bij deze stand van zaken niet redelijk is dat de gedetineerde op de terroristenafdeling moet blijven en bepaalde dan ook dat hij moet worden overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting.

Het is de eerste keer dat een gedetineerde vanwege de bedreigende situatie de terroristenafdeling mag verlaten. Deze beslissing komt kort na een rapport van Amnesty International waarin staat dat op de terroristenafdeling stelselmatig mensenrechten worden geschonden.

De gedetineerde werd bijgestaan door mr. T.W. Gijsberts

 

 

5/5 - (6 stemmen)

Call Now Button